onsdag 19. oktober 2011

"Orgie i oppspinn"

Norge er, heldigvis, et kjedelig land. Dessverre forsøker enkelte å gjøre landet spennende, i en orgie av oppspinn om den høyreekstreme sammensvergelsen. Angivelige forskere leser Anders Behring Breiviks «manifest» med stor interesse. Hvorfor? For å finne en forklaring som ikke finnes, for vi var ikke det snusfornuftige Norge hvis vi ikke søkte en forklaring. Den første mener mange å finne i det politiske klima: den stygge islam- og innvandrerhetsen, en strøm av tvilsomme typer på nett og en allmenn hatefull diskusjonskultur.
Dette skriver sosiologen Pål Veiden i Aftenposten 17.oktober. Det var tilfeldig at ABB dukket opp akkurat i Norge, men det var alt annet enn tilfeldig at ABB dukket opp i en kontekst av hatefull offentlighet. Dette er et klassiske, krampeaktige forsøkene på å gjøre ABB til en ensom psyko uten kobling til omgivelsene, at en sosiolog griper til en slik individualiserende forklaring tyder nok på en bestemt agenda hos Veiden.

Veiden stiller dessuten opp en beleilig stråmann: "den høyreekstreme sammensvergelsen". Bare noen gærninger mener at en slik sammensvergelse finnes. Derimot er det ingen tvil om at fantes og finnes ekstreme islamofobe strømninger i mer eller mindre offentlig debatt, der folk som Fjordman, Bruce Bawer og ABB har hisset hverandre opp. I 1932 ville kanskje ABB vært en rabiat antisemitt eller antibolsjevik, men det forandrer ikke poenget, tvertimot.

6 kommentarer:

Brumlus Bassus sa...

Hadde vi ikke hatt et hatefullt klima mot muslimer de siste 10 år så hadde garantert terroristen funnet på en annen grunn/"grunn" til å utføre handlingen sin. For høye bensinpriser, for dyr brunost, for vanskelig søkeprosess for å få bygge karnapp på huset. Det kryr av ting gærninger kan klikke av. Og plutselig så klikker de og det er ingenting vi kan gjøre med det.

Er det slik visa til Veiden går? Jeg føler meg ikke overbevist.

Konrad sa...

Påstanden om at ABBs handlinger skjedde i fullstendig vakum, helt uten sammenheng med det islamofobe klimaet (ekstremt islamofobt i Fjordman & Cos hjørne), er absurd. Det er absurd krampeaktig å påstå at ABB var fullstendig uten koblinger til verden, at han fant på alt helt av seg selv.

Anonym sa...

Bare litt pirk: Det var vel nokså vanlig å være både antibolsjevik og antisemitt blant folk på "høyre"-sida den gangen.

Konrad sa...

Nettopp. ABBs snakk om islam og kulturmarxister er et ekko av teorien om jødebolsjevismen. Ikke bare ABB forresten, resten av de islamofobe som Bruce Bawer og flere er besatt av akkurat samme paranoide fantasi.

Corvus sa...

Jeg tror ikke at Brevik er en del av en form for organisert høyreekstreme bevegelse. Han handlet alene. Men at han er et utspring av den mer og mer hatefulle muslimdebatten og de voksende antiIslamske bevegelsene i vår tid er hevet over en vær tvil. Ekstremisme er sjeldent en god ting og hvis dagens debatt har blitt så ekstrem at den gir grobunn for terrorisme burde man ta det som et tegn på at det er på tide å bli mer rasjonell i tonen når man diskuterer noe og ikke bare hive om seg med feilfakta og hat meldinger.

Konrad sa...

Nettopp.