lørdag 8. oktober 2011

Mediesutring fra indre høyre

Vanligvis er det Frp, Carl I Hagen og Siv Jensen som klager over at norsk presse er generelt venstrevridd eller "ute etter" Frp spesielt. På NRK P2 i går snakket Clemet i Civita om at Norge ikke har en "borgerlig" presse, Clemet nevnte Dagens Næringsliv og Bergens Tidende som de eneste unntakene (se også Snoen). Dette er en nokså pussig beskrivelse av tingenes tilstand. Dersom vi ser bort fra TV (som særlig Frp har tjent stort på), er alle de store avisene "borgerlige" - med unntak av Dagbladet naturligvis. Men selv Dagbladet er ikke klart venstrevridd som Klassekampen. Frp-organet VG har alene 10 (ti) ganger så stort opplag som Dagsavisen, selv den provinsielle men borgerlige Sunnmørsposten slår Dagsavisen i opplag.

Dersom vi rangerer papiravisene etter opplag får vi et litt annet bilde enn det Clemet og Hagen forsøker å innbille oss:

  • VG - ikke klar partipolitiske sympatier, men heller mot høyre og stoffutvalget (kriminalitet, bil, alkohol) er klart Frp-vennlig
  • Aftenposten - tidligere inngrodd Høyre-avis som har lagt seg mer mot sentrum, viste stor sympati for GH Brundtland
  • Dagbladet - tidligere kulturradikal Venstre-avis, bekjenner seg nå mest til journalismen som ideologi, men serverer også saker som får Siv Jensen til å gni seg i hendene; Frp slipper dessuten til og får god dekning i avisen.
  • Bergens Tidende - utpreget borgerlig avis
  • Adresseavisen - borgerlig som BT
  • Dagens Næringsliv - utpreget liberalistisk, men med brodd mot Frp i mange saker
  • Stavanger Aftenblad - borgerlig som BT
  • Fædrelandsvennen - en av de mange borgerlige regionavisene
Nils August Andresen i Minerva er en smule mer edruelig enn ST Marthinsen når han antyder at det gjerne er journalistikkens natur som gjør at den fremstår som venstreopposisjon: Når myndighetene kritiseres er den underforståtte konklusjonen at det trengs mer statlige penger til sykehjem, til kultur, til skolen, til alle gode formål - ikke minst Frp har tjent på denne måten å vinkle sakene på.

Det pussige er forresten at DN - den store borgerlige riksavisen i følge Clemet - ikke er utpreget borgerlig. Den må snarere regnes som liberalistisk i kontrast både til de konservative og de sosialdemokratiske.

Ingen kommentarer: