søndag 9. august 2009

Dyr mat i Norge?

Mat er jevnt over dyrere i Norge enn i de fleste andre land, 100 NOK gir mer mat i magen i Tyskland enn i Norge.


Aftenposten gjorde 23. sept 2002 en artig sammenligning mellom Norge og Sverige: En pakke After Eight mintsjokolade kostet da kr 21,30 i Sverige og 47,50 i Norge (fratrukket alle avgifter). After Eight produseres i England og er et vareslag som ikke berøres av norsk landbrukspolitikk. (Jeg mener å sett tilsvarende forskjeller på bl.a. Lipton te.)

Aftenposten peker på følgende forklaringer på den oppsiktsvekkende prisforskjellen:
  • Store internasjonale vareprodusenter spesialbehandler Norge og nordmenn med langt høyere priser.
  • Det er en myte at det bare er de høye avgiftene og lønnskostnadene* som gjør Norge dyrt. Dette er forklaringer som handelen dekker kjempefortjenester bak.
  • Selv når høyere norsk kostnadsnivå og høyere lønninger i Norge er innberegnet, ligger prisene skyhøyt over på samme produkt.
  • Prisene er IKKE høye i Norge fordi de MÅ være så høye, men fordi produsenter, grossister og utsalg VIL de skal være høye,og fordi alle ledd forsyner seg maksimalt.
  • Liten konkurranse gjør Norge dyrere.
*Høyere lønninger samt noe dyrere distribusjon forklarer en del av prisforskjellen.



And finally, a wafer thin mint chocolate.

Ingen kommentarer: