tirsdag 18. august 2009

Journalister som gjør jobben sin - til en forandring

Andreas Halse, undertegnede med flere har påpekt at journalistene altfor bare refererer det debattanter og ansvarlige politikere sier uten selv å sjekke sannhetsgehalten. Dermed ender vi opp med en svært så lite informativ "han sa, hun sa" journalistikk. Når politikere uttaler seg om fakta eller det samfunnsviter litt høytidelig kaller empiri er det ofte forbausende lett å sjekke. Dessverre er det altfor ofte bloggere og andre ivrige amatører som spar opp dokumentasjon som setter politikerne til veggs. I de verste tilfellene bidrar journalistene selv til produksjon eller resirkulering av bullshit, altså det motsatte av deres samfunnsoppdrag.

Men nå, endelig, har BTs nyeste medieinnovasjon endret på dette: Med faktasjekk.no tar BT mål av seg til komme med fasitsvar når politikerne er kjappe og løsmunnede. Imponerende ambisiøst av den ellers så dølle og provinsielle BT.

"Faktasjekk er kjernen i den politiske journalistikken" skriver redaktør Eilertsen. Det oppsiktsvekkende med denne påstanden er ikke at den er temmelig triviell (og det er den), men at de store/riksdekkende (NRK, TV2, Aftenposten, DN...) ikke har satset på noe lignende.

3 kommentarer:

Ruben sa...

All honnør! De skulle bare vært så mange fler.

Angående glade amatører: Spesiell honnør til indregard.no (som du linker til): Gå-etter-i-sømmene blogging på sitt beste.

Trond sa...

Dette er kopi av det CNN gjorde i presidentvalget ifjor. Uannsett meget.

Anonym sa...

Sant det. Jeg som blogger kan også bli ennå bedre på dette.