fredag 21. august 2009

USA - ikke akkurat soft on crime

Selv om amerikanerne utgjør bare fem prosent av verdens befolkning, sitter en fjerdedel av verdens fanger i amerikanske fengsler, det vil si 2,3 millioner mennesker. 751 av 100 000 amerikanere sitter bak lås og slå. I Norge er tallet 74, i England 151, i Tyskland 88 og i Japan 63.

Ifølge en undersøkelse The New York Times har gjennomført, stiger antallet livstidsfanger i et usedvanlig tempo og teller nå godt over 130 000. Av dem er cirka 10 000 fengslet for en lovovertredelse de begikk som barn eller ungdom. 60 % er svarte.

Kenneth Young er sønn av en narkoman og vokste opp i Tampa i Florida. En dag ble han passet opp av en narkolanger fra nabolaget. Kenneths mor skyldte ham 3000 dollar, og Kenneth måtte gjøre opp ved å ta et par "jobber" for ham.

Den mindreårige butikktyven og den tidligere straffede narkolangeren ranet deretter fire moteller og ett kontor. Mens den eldste holdt ofrene i sjakk med en pistol, tømte unggutten kassen. Det ble ikke avfyrt et eneste skudd, og ingen kom til skade.

Som takk for innsatsen fikk Kenneth Young 50 dollar og et par merkevaresko av morens kreditor. Av retten fikk han fire ganger livstid uten mulighet for løslatelse før tiden. Når man begår en forbrytelse i voksenverdenen, skal man også straffes som en voksen -- som den gang 16 år gamle Kenneth Young ble belært under rettssaken. Etter loven var han fortsatt for ung til å kjøpe alkohol og sigaretter, kjøre bil og stemme.

En søndag i begynnelsen av 1992 er Tim Kane på besøk hos en venn. De er fem i alt og ser på TV, spiller PacMan og kjører rundt på syklene sine -- inntil de to eldste på 17 og 19 år foreslår å gjøre innbrudd i et hus et par gater unna. Det begynner å mørkne, og Tim Kane må bestemme seg: Nekter han å bli med, må han sykle alene de 23 kilometerne hjem. Dessuten er han den yngste i klikken og vil vise at han ikke er noen pyse.

De sykler mot huset. Mens de to eldste lister seg rundt for å undersøke om det er tomt, venter de yngste guttene bak en busk der de intetanende fôrer noen ender. I siste øyeblikk forsvinner de to andre, og Tim Kane går inn i huset sammen med de to eldste guttene.

Men huset er ikke ubebodd. Mens 17- og 19-åringen på bestialsk vis tar livet av en gammel kvinne og sønnen hennes, gjemmer Tim Kane seg under et bord, lammet av det han er vitne til. Han kommer seg på beina og sniker seg mot døren, men én av morderne retter våpenet sitt mot ham og sier: "Det er for sent å rømme." 71 år i fengsel.

(fra A-magasinet 14.aug, mine uthevinger)

Er dette en kriminalpolitikk vi ønsker i Norge?

Ingen kommentarer: