lørdag 22. august 2009

Pedagogisk og velfortjent oljesøl

Oljesølet rundt Langesund og Kragerø må regnes som en stor suksess. Det hele kom som bestilt, tid og sted kunne knapt vært bedre. Full City grunnstøtte i fellesferien rett før valgkampen begynte for fullt. Dermed fikk plutselig avisene en virkelig sak å skrive om og politikerne fikk sjansen til å vise seg frem utenom rute.* Enda bedre: Uhellet skjedde rett utenfor rikfolks hardt tilkjempede strandlinjer i et av Norges hotteste hytteområder. Dermed ble tydelig for Norges-eliten at oljeberedskapen langs kysten ikke oppfyller minstekravene.

Utslippet fra Full City var faktisk ikke særlig stort, men likevel slet beredskapssystemet med å begrense skadene. Omkring 100 tonn tungolje lakk ut fra havaristen. Til sammenligning slapp Exxon Valdez ut omkring 40.000 tonn olje da den havarerte ved Valdez (samme navn som skipet), Alaska. Norsk oljeberedskap er dimensjonert for å takle utslipp på i størrelsesorden 20.000 tonn, halvparten av Valdez-katastrofen altså. En liten lekkasje fra et bulkskip (Full City er ikke en oljetanker) er altså mer enn hva fintfølende Oslo-folk og fintfølende oljeberedskap tåler. La meg minne om at Norge er en stor oljeprodusent og at svære tankeskip frekventerer kysten utenfor Vestlandet og Trøndelag.

Moralen er altså: Havarer helst i Oslo-fjord-området, da blir det ordnet opp. Gjør det i allefall ikke i Finnmark. Den havarerte russiske krysseren Murmansk har pyntet opp fjæresteinene i Sørvær i 15 (ja, femten) år. Hadde noe slikt blitt akseptert ved Tjøme, Kragerø eller i Blindleia? I Sørvær er det naturligvis lite Oslo-elite som rusler i langs sjøen, derfor har også Murmansk fått ruste i fred i 15 år.

Den nøytrale valganalytikeren Svein Tore Marthinsen mener da pussig nok det tett befolkede Oslo-fjord-området er undertrykt av Finnmark som har et par stortingsplasser mer enn folketallet tilsier. Marthinsen har på vegne av det allerede temmelig navlebeskuende Oslo-området gått sterkt og klart inn for å styrke Oslo-dominansen i norsk politikk og offentlighet.

Oljesølet er vel fortjent. Nå har det kanskje gått opp for folk at beredskapen er langt fra god nok.


*Vi fikk også vite at Siv Jensen har en sympatisk søster som jobber for WWF.

Ingen kommentarer: