mandag 10. august 2009

Snik-snuskifisering av Norge

– Det som kommer fram nå er akkurat det vi fryktet da sexkjøpforbudet ble vedtatt. De prostituerte er tilbake i gatene og de sier at de har fått det verre. Det var det vi advarte mot i Stortinget. Nå fremstår det hele kun som en feilslått renovasjonslov, et forsøk på å forby noe man ikke liker, sier Solveig Horne (Frp), som sitter i Stortingets justiskomité, til Nettavisen.

Jeg er ingen utpreget Frp-tilhenger, men må innrømme at det er oppløftende med slike tegn til intelligent liv i Frp. Horne sier at sexkjøpsloven bare er symbolsk og vil altså reversere loven. Krfs Tørresdal synes på sin side at Horne er useriøs og kunnskapsløs, noe Horne tilbakeviser slik:

– Nei da. Det jeg legger til grunn er Pro-senterets egne tall, og samtaler med jentene selv. Ifølge dem er det blitt verre å være prostituert etter at loven ble innført, og det er vanskeligere å kontrollere forholdene for jentene. Jentene rapporterer om flere voldtekter etter at loven ble innført. Det er ingen som passer på jentene, det åpenlyse er vekk, og når de blir tvunget under jorden, får de det vanskeligere, sier Horne.


Andre Oktay Dahl (H) mener på sin side at Tørresdal er naiv og i realiteten legger til rette for halliker:

– Det var akkurat dette vi advarte mot i forkant. Når vi tvinger jentene til å gå under jorden, blir de mer prisgitt hallikene sine, og det er vanskeligere å holde kontroll. At flere blir voldtatt er ingen overraskelse, sier Dahl.

Det Dahl og Horne påpeker er paradoksalt, men i hovedtrekk forutsigbart: Kriminalisering fører til noe mindre aktivitet og slutter samtidig å foregå i velordnete og offentlige former, det snuskifiseres. Et klassisk eksempel er den amerikanske mafiaen som i stor grad bygde seg opp under alkoholforbudet. Forbruket fortsatte nesten som før, men da i hemmelighet og basert på mafiaens smuglernettverk. I Norge er alkohol relativt tilgjengelig, men i nøye regulerte former og nøye kontrollert av myndighetene. Slik bør det også være med prostitusjon.


Ingen kommentarer: