søndag 26. juli 2009

Dødsstraff for nordmenn i Kongo

De to drapsmistenkte nordmennene som sitter fengslet i Kongo, frykter at de skal bli henrettet, skriver VG.

Frp-bloggen Politisk ukorrekt hisser seg opp over forskjellsbehandlingen: Krekar går fritt rundt i Oslo, mens "våre egne" risikerer dødsstraff i Kongo uten at "sosialistene" viser særlig vilje til å hjelpe.

Da kan det være greit å minne om Ellingsens (Frp) kommentar til dødsstraff for Osman:
- Han har begått en handling i et land der han på forhånd visste hvilken straff han risikerte. Jeg synes vi skal respektere andre lands lovgivning, sier Ellingsen, justispolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, til TV 2 Nettavisen.

Staahle mener på sin side at det er helt greit om Krekar blir henrettet i Irak. Fylkesleder Maamoen i Akershus Frp mener Martine-saken må for retten i Jemen selv om det kan innebære dødsstraff for Farouk Abdulhak. Dessuten utleverer landene ikke sine egne borgere.

Det kan også være greit å minne om en viktig forskjell mellom sakene: Det er forskjell på å la være å sende ut en person, og det å hente noen ut fra et land som Kongo. Hvilken makt har norske myndigheter overfor makthaverne i Kongo? Omtrent like stor makt som overfor makthaverne i kurdisk Irak? Norske myndigheter hadde ellers aldri funnet på å returnere disse to personene til Kongo med fare for dødsstraff.

Kurdere og arabere, enten de heter Krekar, Farouk eller Osman, har samme rett til human behandling som "våre egne", uansett hva de er tiltalt for. Dødsstraff er uansett noe svineri som sivilisert land har sluttet med.


2 kommentarer:

Admin sa...

Farouk Abdulhak klarte i motsetning til nordmennene i Kongo å flykte fra landet som han er mistenkt for drap i og tilbake til sitt eget hjemland.

Frp krever at Farouk Abdulhak stilles til retten i sitt eget land, Jemen, eller sendes tilbake til landet han er mistenkt for drap i, England.

Når det gjelder nordmennene i Kongo så stiller det seg da annerledes - her er det snakk om å bidra til å plukke opp (frigi?) drapsmistenkte og hente dem hjem.

Den eneste rettesnoren her virker å være nasjonalitet og hudfarge på mistenkt og offer.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/norsk-politikk/artikkel.php?artid=547613

Forøvrig:

"Men heller ikke i disse avtalene kan stater tvinges til å utlevere sine egne statsborgere. Norge, for eksempel, utleverer bare egne statsborgere til andre nordiske land. Altså er det ingenting spesielt med Jemen. Heller ikke Norge ville utlevert en Farouk Abdulhak til et annet lands myndigheter."

http://www.morgenbladet.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090717/OAKTUELT/731596537/0/ABONNEMENT

Konrad sa...

Takk for linker, de innarbeides.