onsdag 28. mars 2012

Bullshit på Minerva: Bård Larsen vrøvler

Minerva har etterhvert vokst til å bli et av de mer interessante debattorgan, innleggene holder et nivå Document.no bare kan drømme om. Men nå har Bård Larsen begått en pinlig kronikk preget av omtrentligheter, fordommer og løst prat, han skriver:

“Det viser vel egentlig bare at europeisk nyfascisme og jihadisme har mange ubehagelige berøringspunkter. Islamofascisme er et dekkende begrep for overlappingen.”
En pussig og ubegrunnet påstand. F.eks. Øyvind Strømmen skriver om europeisk nyfascisme og sikter da særlig til islamfiendtlige grupper (ABB høstet også av denne idestrømmen). Begrepet islamofascisme har vært særlig populært blant de ytterliggående eller uttalt islamfiendtlige. Så her er en salig begrepsrøre.
Bård Larsen blir tydeligvis revet med i sin egen skriving:
“Hvorfor utviser vi så stor varsomhet med å pålegge muslimer et ansvar for å reflektere over den antisemittiske pøl og blodskult som er utbredt i den muslimske verden?”
Finnes det en "blodskult" blant muslimer generelt? Dette er for drøyt. "Blodskult" eller "dødskult" var en fast sjargong på eksteme debattfora: “Islam er en satanisk pervers dødskult all sivilisasjons kollektive fiende” skrev f.eks. Antijihad Norge (bloggen forsvant etter 22.juli). I Sverige sies dette av høyreradikale rikspolitikere: “Islam er en voldsideologi, ja, nærmest en dødskult” (Ekroth i Sverigedemokratene).
Hvor har Bård Larsen plukket opp dette merkelige begrepet "blodskult" om ikke på høyreradikale fora? Det er jo ingen andre i Norge som bruker denne sjargongen. Det kan virke som Bård Larsens kilder er de drøyeste debattfora og mest høyreradikale blogger. Særlig før 22.juli var det en strøm av "frådende islamhat" (Bjørn Stærks artikkel) der "dødskult" var et av flere faste nøkkelord:
Det tilbudet gjelder imidlertid dem alle, inklusive Osama bin Laden, og for dem som gjør det skal mye være glemt og enda mer være tilgitt. Toleranse av denne perverse dødskulten fra ikke-muslimer sin side, anerkjennelse av noen rett til å eksistere noe sted, er mye verre. Eneste «tilbud» til den kategorien er å drukne dem i en tsunami av anklager om skyld i hver tåre og hver blodsdråpe islam har forårsaket fra tidenes morgen til den ytterste dag.
Begrepet dukker fortsatt opp blant annet i kommentarfeltet til nettaviser, f.eks. denne i Adressa (kommentar til "Fjordmanns" debattinnlegg):
"Takk til Peder Jensen og Adresseavisen for denne strålende artikkelen !
Vi kan jo bare se oss rundt i verden, for å forstå hva islam gjør med folk i muslimske land. Islam er en fascistisk ideologi, forkledd som religion, Islam betyr underkastelse. Ikke "fred" som islamistene prøver å få oss til å tro. Islam er totalt uforenlig med demokrati, da det er er en dødskult. Våkn opp ! Se deg rundt i den islamske verden !"
Med sin merkelige terminologi og generaliserende påstander om muslimer havner Bård Larsen i et selskap som burde gjøre ham mer enn beklemt.
Og hva er nå egentlig “blodskult”?
Antisemittisme blant muslimer er en naturligvis en utfordring det bør tas tak (akkurat som antisemittismen blant norsk venstreradikale). Men det er helt urimelig å “pålegge muslimer” generelt et ansvar for holdninger som finnes blant enkelte muslimer.


Har ikke Minerva en redaktør som skiller bullshit og kanel?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kanskje litt utenfor tema, men at Gule og Strømmen tilsynelatende er rikets eksperter i disse debatter er mildt sagt surrealistisk. Det er mye banalt og partisk sludder de to kommer med. Ser gjerne flere Universitetsprofessorer uttale seg.

Konrad sa...

Lars Gule er ekspert på området og praktisk talt professor. Øyvind Strømmen er journalist og har gjort meget grundig og god research på området. De driver ikke med sludder.