mandag 26. mars 2012

Knebling i frihetens og likhetens hjemland

Tragedien i Norge 22. juli ifjor ble begått av en mann som hevdet å være ”kulturkonservativ”. Vi konservative bør reflektere over hvilke elementer i konservatismen som kan gi næring til ekstremisme, skriver Minerva.

Det er helt greit eksersis. Selv har jeg ikke forsøkt å gi en hel religion eller halve partifloraen i Norge medansvar for 22.juli. Derimot har jeg pekt på konkrete ideer (spredd av konkrete personer) som bidrag til ABBs tankeverden. Dette felt ikke i god jord hos en del på høyresiden, pussig nok kom denne moralske fordømmelsen fra samme kant som synes det er helt OK å snakke om sammenheng mellom islam og terror - Tybring-Gjedde er naturligvis enda drøyere.

Nå har Frankrike hatt sin egen 22.juli da Mohamed Merah gikk amokk med skarpladet våpen. Mens ABBs politiske halvsøsken mener seg kneblet i Norge, tar Sarkozy skrittet fullt ut og vil innføre straff for alle som jevnlige besøker nettsider ”som støtter terrorisme eller oppfordrer til hat eller vold”.

Det er i følge forslaget altså tilstrekkelig å lese nettsider som "oppfordrer til hat" skal vi ta dette på alvor. Mens Norges ledende produsent av slik nettsider, Fjordmann, fikk medfølende omtale i VG, ville bare det å lese hans skriblerier vært straffbart i henhold til Sarkozys nye sensurlov. Storhaug og Bawer ville ligget tynt an bare for at de formilder Fjordmanns stoff, det samme gjelder Aftenposten og Klassekampen som med iver har formidlet Bawers stoff.

Kokkvold har så langt ikke uttalt seg om saken. Vi venter.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Sarkozys utspill er ren populisme og et valgkamputspill. Å straffeforfølge mennesker for å åpne et nettsted med ekstremt innhold? Ja, da ville vel både Lars Gule og Øyvind Strømmen fått problemer.

Konrad sa...

"oppfordre til hat" sies det i den norske omtalen, og hva menes nå med det? Driver Bawer "oppfordring til hat" når han kaller ansvarlige (og moderate) norsk politikere for "quislinger"? Det kommer an på øyet som ser. Men Sarkozy vil altså kriminalisere selve lesingen, det er helt sprøtt. Som valgkamputspill fungerer det sikkert om han vil demme opp for Le Pen.

raag raaum sa...

Trur du bommer på hvem Sarkozy forsøker å demme opp for.

Og det selv om vi ser bort fra at Le Pen skal ha gått mot forslaget, så står vel slaget i Frankrike (som de fleste moderne demokratier som er nær å være topartikratier) i kampen om de i midten, de som kanskje stemmer Sarkozy og de som kanskje stemmer på Hollande.

Det vil de som er lite i stand til å tenke prinsipielt, men lar seg drive av kortsiktige kampanjer og presseoppslag.

Brumlebass sa...

Er det ikkje Sarkozy Minerva-folket heiar mest på? Kvifor det skal tru.

Konrad sa...

Raag:
Du har kanskje rett. Har ikke registrert at Le Pen har gått mot dette utspillet fra Sarkozy.

raag raaum sa...

På den andre sida (eller ikke) har vel også Le Pen alt å vinne på å virke "moderat" sånn opp mot valget.

De har jo alt ytterkanten?

Konrad sa...

Slike utspill handler ikke først og fremst om å vinne hardcore Le Pen tilhengere, men om å holde på de ellers moderat som plutselig føler en ny utrygghet etter ugjerningene.