Bystyret i Grimstad bestemte mandag kveld (3.febr) at plassen foran den tidligere rettsbygningen, der rettergangen mot Hamsun fant sted etter krigen, skal døpes Knut Hamsuns plass.
Samtidig vurderer Bodø å kalle plassen ved det nye kulturkvartalet for Knut Hamsuns plass. Tidligere har Oslo kommune på samme måte vurdert å døpe om den tradisjonsrike St.Olavs plass.
Knut Hamsun var nazist, derom hersker ingen tvil. Han var også en passe god forfatter. Jeg antar derfor at gateskiltene må utstyres med en fotnote som presiseres at det er forfatteren Hamsun, ikke nazisten Hamsun som hedres. Selv om dette forsåvidt er en og samme person.
Selv vil jeg foreslå å hedre humanisten og diplomaten Vidkun Quisling. Denne personen er tilfeldigvis identisk med den senere NS-lederen, men Quislings senere allianse med Tyskland reduserer ikke verdien av det humanitære arbeidet i samarbeid med Fridtjof Nansen. Hamsuns artige fortellinger er jo bagateller sammenlignet med Nansens og Quislings humanitære arbeid. Nansen fikk fredsprisen for sitt store arbeid.
Quislings nødhjelpsarbeid etter første verdenskrig og den russiske revolusjon har dessverre kommet i skyggen av hans senere mislykkede politiske karriere. For sin store innsats mottok Quisling en rekke ordener, bl.a. commander of Order of the British Empire, den rumenske Kronordenen og den jugoslaviske Santa Sava. Nansen på sin side døde i 1930 og rakk ikke å ødelegge sitt ettermæle med tåpelige politiske eventyr.
Mannen bør hedres for sitt humanitære arbeid.
Skatt ødelegger feriene dine!
for 12 timer siden
15 kommentarer:
De kan kalle den Forfatter Hamsuns gate. Da burde vel folk forstå poenget?
Godt poeng. Så kan fotnoten presisere at Nazisten Hamsun ikke har noe med Forfatteren å gjøre, ja bortsatt fra at det begge ble legemliggjort av Personen Hamsun, både Forfatteren og Nazisten hadde bolig i samme hjerne.
Dette gjelder også Quisling. Humanisten VQ må ikke forveksles med NS-Quisling. Humanisten døde i 1933 og kroppen ble overtatt av nazisten.
For elelrs så hadde Wagner slitet litt også. Å jeg har ikke opplevd at jøder i symfoniorkestere har nektet å spille ham.
Vi må ikke forveksle den ledende antisemitten Wagner med den store komponisten.
Wagner, Luther og Hitler inngår alle i en stolt antisemittisk tradisjon.
Hitler var jo en ivrig miljøverner og dyrevenn, faktisk en foregangsmann som Greenpeace, Bellona og Dyrebeskyttelsen burde hedre.
kremt tror vel strengt tatt at de ikke burde gjoøre noe slikt. det ville gi anti miljøverns partiet frp vann på mølla
Gaml Doffen likte heller ikke rusdrikk og umoral, så KRF burde kanskje hedre den delen av ham som kjempet for sunnhet og god moral?
"Passe god forfatter"
Tjaja...det kommer nå an på det...
Ja, om han var en elendig forfatter eller en brilliant forfatter forandrer ikke et viktig faktum: Han var en nazist.
Ja, det var han. Nå er det jo ganske mange som oppførte seg dårlig i sin samtid som har blitt hedret. Jeg klarer ikke å hisse meg opp over at Grimstad vil hedre forfatterskapet til en stor forfatter.
Den beste forsvarsministeren Senterpartiet noensinne har hatt <3
Benedict Arnold derimot... en grådig egoistisk forræder!
Helgespresso:
Men da er det vel greit å hedre humanisten Quisling, før han forvillet seg inn i politikken gjorde han jo mye mer for menneskeheten enn Hamsun. Eller hva?
Jeg ville vel heller kalt Hamsun en Aftenpost-leser enn en nazist, Konrad.
Aftenposten valgte jo som kjent å ikke gå inn da nazistene tok over styre og stell i Norge, mens de fleste andre aviser la ned sin virksomhet i stedet for å gi ut påtvungen nazipropaganda.
Hamsun abonnerte på Aftenposten og dens redaksjonelle linje, og han var i tillegg formet av det sterkt brune 1930-tallet i norsk borgerpresse.
Dessuten var han døv og gammel. 80 år var han 9. april 1940. Må være lov for en stor forfatter og nobelprisvinner å bli gammel og sløv.
Døv? Ja kanskje. Men han var ved sine fulle fem (les På gjengrodde stier) og godt orientert. Han besøkte Tyskland og møtte Goebbels og Hitler. Etter et besøk der sa han "Dersom regjeringen [altså Hitler-regimet] har funnet det hensiktsmessig å innrette konsentrasjonsleire, har de sin gode grunn." Han kjente til konsentrasjonsleirene, men skiftet ikke mening om Hitler og hans regime.
Hamsun var på mange måter en kødd, men han var helt sikkert en nazist og han skiftet ikke mening. Han var en skikkelig nazist.
Hans nazisme blir ikke redusert av hans forfatterskap.
Ditt forsøk på å unnskylde og bortforklare nazismen er fjollete.
Quisling ble skutt. Så spør jeg f.eks.: Hvor mange jøder drepte han? Lederen for jødejakten i Norge (nei, det var ikke Quisling) ble frikjent og fikk en fin jobb i Justisdept.
Quisling fortjener en statue eller kanskje en liten gatestubb for sitt fredsarbeid og nødhjelpsarbeid.
Marie Hamsun - og Elisabeth Förster-Nietzsche - var nazister så gode som noen, men jeg vil hevde at Friedrich og Knut ikke var det.
Her må vi trolig bare enes om å være uenige, mitt inntrykk er at Hamsun selv etter fylte 80 år gjorde mer godt enn ugagn. Bl.a gikk hans Hitler-besøk ut på å lobbyere Hitler til å avsette Terboven og behandle sivile nordmenn bedre.
En forfatter blir aldri en despot, Konrad. Bøkene hans kan bli brent, akkurat som platene til Beatles ble brent av amerikanere etter det famøse «We're bigger than God»-spetakkelet. Men han dreper jo ingen.
Knut Hamsun var en nazist, get used to it.
Hamsun drepte ingen jøder og han torturerte ingen fanger, det gjorde heller ikke Quisling.
Forskjellen mellom Quisling, Hamsun, høyesterettsjustitiarius Paal Berg og en rekke andre markante personer er mindre enn man skulle tro. Historiefortellingen og rettsoppgjøret forsøkte å redde de "riktige" personene gjennom en rekke finurlige grep, Hamsun var visstnok senil eller sinnsyk eller noe slikt (tull, selvsagt).
Nietzsches søster, eller den "antisemittiske gåsa" som Friedrich kalte henne, var en slags tidlig nazist, i klar kontrast til sin bror.
Legg inn en kommentar