onsdag 18. februar 2009

Skyttergravs-hijab

Debatten om en eller to diskrete hijabpiker i politiet har muligens gått ut av alle proporsjoner, det er også mye som tyder på at debattantene, med et par hederlige unntak (Kamikaze bør definitivt nevnes, selv Kapitalismus kan få litt ros), har hoppet rett i de vante skyttergravene. Eller for å parafrasere en eller annen: "Når noen nevner islam løsner jeg sikringen på min pistol." Her tror jeg Filip Rygg er inne på noe vesentlig: Konklusjonen styres ofte av følelser, så leter man frem fornuftige og logiske argumenter som leder frem til denne konklusjonen.Skyttergravs-burka, bare hendene er nakne.

8 kommentarer:

Martin sa...

Det er ikke å gå i skyttergrav å si at det er en banal påstand å sammenligne muslimene i Europa med jødene på 1930-tallet.

At mange enkle mennesker velger å sette alle innenfor en rase eller religion i samme bås, tviler jeg ikke på. Men vi er ikke i samme situasjon, som den gangen.

Vi er mer i den situasjonen at vi må gjenoppta debatter som var på f.eks 60-70-tallet om feminisme og kjønnsroller. Og om forholdet mellom religion og politikk, og påminne nok en gang om hva som er så flott med det sekulære samfunnet.

Les gjerne Herman Willis artikkel om denne sammenligningen som noen har dristet seg til å ta: http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/article1634493.ece

De nyeste spørreundersøkelsene av dekker at skepsisen til både jøder og muslimer har gått opp i Europa, men mens den har vært på stedet hvil i synet på jøder, har den gått ned igjen de siste årene i flere land. Jeg skulle ønske at hverken muslimer eller jøder ble sett skjevt på. Jeg skulle heller ønske at man kunne se skeptisk på de islamistene som påstår at de er moderate. For det er de som er problemet og de ødelegger for mange andre.

Forøvrig, Konrad, islamisme skal få masse refs. Kaller noen meg islamofob for det, så er det strengt tatt ikke mitt problem.

Konrad sa...

Påstår du at du kun skriver om islamisme? Mulig at du innbiller deg det selv, men såvidt jeg kan se skriver du om islam og islamisme på en måte som gjør at ditt syn lett kan klassifiseres som ikke bare islamismefobisk men også islamfobisk.

Ellers er det meget treffende å sammenligne situasjonen for jødene før 1933 og muslimene i dag, men da først og fremst angående hvordan de blir oppfattet og omtalt.

Sosioøkonomisk var jo jødene i en helt annen situasjon enn muslimene i dag (som er overrepresentert i underklassen og slik sett har det verre).

Martin sa...

"Mulig at du innbiller deg det selv, men såvidt jeg kan se skriver du om islam og islamisme på en måte som gjør at ditt syn lett kan klassifiseres som ikke bare islamismefobisk men også islamfobisk."

Jeg vil gjerne forstå hva du mener her, men da må du forklare det til meg.

Konrad sa...

Jeez. Teskjeen begynner å bli utslitt.

Du skriver om islam og islamisme om en annen, men du påstår at din brodd er rettet mot ytterliggående politisk islam (islamisme).

Du klarer å skille mellom forfatteren Hamsun og nazisten Hamsun, da burde du klare den ovenfor nevnte øvelse også.

Martin sa...

Først og fremst...den nedlatenheten synes jeg du kan spare deg. Det er barnslig av deg.

Det fremstår litt som en gåte for meg å skille helt islamisme fra islam. For i såkalte muslimske land er det jo f.eks ikke vanlig (etter min kunnskap) å kunne kritisere Muhammed, selv om vi vet at ikke alt han gjorde og sa var perlerødt.

Man sier at: "Kristendommen har vært gjennom en reformasjon". Da burde det ikke være mindre fjernt å si at islam trenger en.

Det blir i det hele tatt ganske snodig for meg å si at islamistiske terrorister ikke egentlig er muslimer. De er påvirket av ulike surer i Koranen. Hvordan islam skal bli blant muslimer flest, er noe muslimer må definere. Men da trenger vi flere moderate sekulære muslimer som kan bære fanene høyt, mener jeg. Og det er disse jeg håper kan bli større og mer profilerte.

På Anti-Islamistisk Portal har jeg lenket til de jeg vet om. Kjenner du til flere, så gi meg gjerne et tips.

Konrad sa...

Ergo er du islamofob.

henrikwl sa...

Nuvel... At Martin her er islamofob er å ta litt vel hardt i, synes jeg.

Islamofober skiller, så vidt jeg kan se, aldri mellom muslimer og islamister. Martin gjør dette. Islamofober går oftest så langt som til å klassifisere alle mennesker fra midt-østen som "muslimer" og dermed islamister, noe Martin ikke gjør.

Jeg er slettes ikke enig i alt han har å si om saken, men å kalle ham islamofob vil jeg ikke.

Konrad sa...

Vel jeg skrev da vitterlig "islamofobi", ikke "muslimfobi".