søndag 8. februar 2009

Flere nazister til Knesset?

Avigdor Liebermans parti Israel Beiteinu (Israel vårt hjem) ligger godt an i valget i Israel. Liebermans fanesak er å bli kvitt Israels arabere, etterkommerne etter palestinere som i 1948 takket ja til israelsk statsborgerskap og som i dag utgjør over 20 prosent av landets befolkning. Lieberman har også tatt til orde for å henrette arabiske Knesset-representanter som han omtaler som landssvikere, drukne palestinske fanger i Dødehavet, likvidere palestinske ledere og bombe palestinske byer på Vestbredden. Lieberman vil også ha Israel inn i NATO (Norge ville da ha blitt forpliktet til å delta i krig mot Hamas, Hissballah og Israels øvrige fiender dersom de angriper).

Israel Beiteinu ligger an til å bli større enn selveste arbeiderpartiet. Inntil nylig var dette et parti for russiske immigranter (valgreklamen hans kjøres ofte på russsisk), men når nå ut til langt flere og yngre velgere. Lieberman ble født i 1958 i Sovjetunionen, i Chisinau i dagens Moldova, og innvandret til Israel i 1978. Lieberman er av jødisk herkomset, men er visstnok ikke selv religiøs og han var heller ikke sovjetisk dissident. En stor del av hans tradisjonelle kjernevelgere, innvandrere fra tidligere Sovjet, regnes strengt tatt ikke som jøder.

Dette er altså paradoksalt nok bakgrunnen til en politiker med en agenda og en retorikk med utrivelige, nazistiske trekk. Russiske innvandrere er de mest rabiate nasjonalister overfor innfødte palestinere. Lieberman synes å overgå gærningen Feiglin. Sammenlignet med disse er selv den korrupte Olmert å foretrekke. Det lover uansett ikke godt for Israel og Palestina.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Blir skremt når jeg ser deg likestille israelske politikere med nazistiske på denne måten, Konrad, men det vet du vel?

Det blir for meg veldig sånn antisemittisk, om ikke folkemordsantisemittisk.

(Nevne jeg at jeg blir skremt?)

Anonym sa...

Du har ikke forstått mye, selv når jeg har gitt det inn med teskje.

Anonym sa...

Det eneste poritivet som komemr ut av dette er nå kan ekstreme tullinger sitte å skyte på hverandre til siste kule. Kankje smarte hoder på begge sider til slutt blir så drittlei og trøtt av all faenskapen.

Bob sa...

Israels utgave av Hamas. Man må regne med motreaksjoner når man velger ekstremister til makten.

Anonym sa...

Det er palestinerenes skyld at israelere stememr på ekstremister? Det er det samme som å si at Jødene selv var skyld i sin egen utryddelse under den 2 verdenskrig.

Anonym sa...

Nei, ikke "palestinernes", men Hamas' strategi er jo medvirkende til at ekstremister i Israelsk politikk får vind i seilene. Konflikt gjør at ekstremister vinner frem på begge sider. Dette er klassisk polarsiering. Sharon provosert temmelig målrettet (den berømte spaserturen på tempelhøyden) palestinerne for å vinne valget.

Sammenligningen med jødene under det 3. riket er misvisende. Blant annet fordi jødene i Tyskland ikke var en part som lå i åpen krig med det tyske regimet.

Uansett er det uakseptabelt å gi kollektivet skyld. Serbere som gruppe var ikke skyldig i Milosevic regimets kriminelle handlinger selv om mange serbere faktisk stemte på ham.

Anonym sa...

PS: Ja, og kosovo-albanerne som gruppe fortjente ikke å bli herset med av Milosevic selv om UCK faktisk provosert det serbiske regimet.

Admiral_Gullars sa...

E`det løye me drikke?