tirsdag 17. februar 2009

Terror: Politikk, ikke religion

- Det finnes ingen typisk rekrutt til islamistiske terrorgrupper, sier Petter Nesser ved FFI til Forskerforum. Noen er fattige, andre rike. Noen søker spenning og ramler inn ved tilfeldigheter og bekjentskaper, andre er dypt overbeviste. Jihadisme eller ideologien om islamsk hellig krig er svært sammensatt.

- Det er først og fremst politiske konflikter som motiverer islamistene, og dagens terrorisme reflekterer en historisk utvikling, sier Nesser. De første ekstreme miljøene oppsto i Egypt som en anti-kolonialistisk bevegelse under britene. Flere lederskikkelser i All-kaïda ble radikalisert i torturkamrene i egyptiske fengsler. Også i dag henger radikaliseringen sammen med konflikter i Midtøsten der Vesten er involvert.

"Krigen mot terror" kan virke mot sin hensikt mener Nesser. Antiterroren er et tveegget sverd. Arresterte blir martyrer i øynene på noen. Antiterrror skaper islamofobi som går utover uskyldige muslimer, noe som i sin tur bidrar til å radikalisere dem.

- Hellig krig i Europa handler ikke om å erobre verden med islam, men om å forsvare islamske territorier, sier Nesser. Israels krig på Gaza kan bidra til å radikalisere unge europeiske muslimer. All-kaïda har et effektivt propaganda-apparat og viser blant annet bilder av barn som dør i sine videor.

Bakgrunnsstoff:
- Om London-bombene.
- JIHAD IN EUROPE - A survey of the motivations for Sunni Islamist terrorism in post-millennium Europe.
- Profiles of Jihadist Terrorists in Europe
- Jihadism in Western Europe After the Invasion of Iraq

3 kommentarer:

Anonym sa...

Godt å se deg ukritisk sitere militære kilder og fortellinger, Konrad. I noen dager der trodde jeg vi bodde på samme planet.

Det mil.no sier om Londonbombene er imidlertid svært villedende, og mye tyder på at Israel hadde en hånd eller to med i plottet.

Kall meg gjerne «antisemitt»... Vent, det har du jo gjort en 4-5 ganger allerede! Men uhildede etterforskere både i London og New York finner stadig mer bevis for at det var tabulandet fremfor noe som egentlig trakk i trådene.

Og det er jo sjokkerende! Hvorfor skulle Israel ønske å fremstille muslimene og araberne i et uheldig lys?

It boggles the mind.

Anonym sa...

Har jeg kalt deg antisemitt? Det var selvsagt ikke meningen, jeg mente selvsagt å si at dine "resonnementer" og dine holdninger er antisemittiske, du er kort sagt helt på viddene.

Dessuten er ikke dette militære kilder, det er uavhengig forskning. Forskningen er publisert i velrennomerte tidsskrift og Nesser er doktorstudent, og veiledes som sådann ikke av Israel, av Håkon Lie eller av Forsvarssjefen, neida.

Anonym sa...

Vidal:

Jeg sjekket ut linken din om Israel og London bombene, og ble litt flau på dine vegne. Tenk å tro på, for ikke snakke om å sitere, noe så spekulativt og åpenbart antisemittisk. Regner med du har dokumentasjon på at det var Israel som sto bak 9/11 også?