fredag 5. august 2011

En hvit, kristen jihadist

ABB fremstår mer og mer som en hvit, kristen jihadist. Professor i psykiatri J. Reid Meloy ved University of California, San Diego, tviler på at ABB er sinnsyk (dog personlighetsavvik): Professoren kaller ham for en violent true believer - voldelig rettroende -, ”et individ dedikert til en ideologi eller et trossystem som fremmer drap-selvdrap som et legitimt virkemiddel for å fremme et spesielt mål”. ABB ligner dermed på Atta, lederen for 9/11 aksjonen.

Den idealstaten ABB beskriver er også påfallende likt det teokratiske Iran, ifølge professor Sørensen:


Breiviks ideal er et patriarkalsk og autoritært Europa, i siste instans styrt av en selvbestaltet elite. Han forestiller seg en europeisk føderasjon, et slags utvidet super-EU. Innenfor de rammene som eliten setter, skal det være et begrenset politisk demokrati i føderasjonen. Mer konkret skal det opprettes et «konservativt vokterråd» som skal passe på at det begrensede demokratiet ikke sklir ut. «Massedemokratiet» i Vesten får mye av skylden for alt som har gått galt etter 1950. Til tross for Breiviks holdninger til muslimer, er hans ideelle styringsmodell ikke så langt unna Khomeinis politiske system i Iran.

Endog "hatet mot Vesten" har ABB felles med både jihadister og kommunister, skriver Borchgrevink i Aftenposten: "Like fullt er det ikke islam, men det liberale, demokratiske, sekulariserte og kapitalistiske Vesten som er hovedfienden, både i Breiviks ord og handlinger."
Ytterpunktene berører hverandre.

Ingen kommentarer: