lørdag 27. august 2011

Ignatius Loyola

Ignatius av Loyola (1491-1556) var av baskisk adelsslekt. Han grunnla Jesuittordenen (Jesu selskap) etter først å gjort en kort militær karriere. Jesuittene var den katolske motreformasjonens militante elite. De fundamentalistiske jesuittene baserte seg på religiøs glød, streng opplæring, jerndisiplin og militær organisering. Jesuittene var lenge regnet som den mektigste ordenen innenfor den katolske kirke. De har egentlig ikke klostre som andre munker, men blir sendt ut i verden på oppdrag - offensiv misjonering var et av ordenens varemerker. Jesuitter arbeidet tidlig i Øst-Asia og i de amerikanske koloniene.

Loyola University Chicago er det største jesuittiske universitetet i USA. Den norske politikeren Christian Tybring-Gjedde tok en bachelorgrad i statsvitenskap ved Loyola i 1988. I et intervju med Dagsavisen i 2009 sa TG:

– Jeg skjønner frykten sveitserne har for islamiseringen av Europa. Jeg regner med at vedtaket er et uttrykk for at folk i Sveits vil reagere i forkant, ta tyren ved hornene og gjøre noe nå. Jeg synes absolutt vi skal være oppmerksomme på hva minaretene symboliserer. Moskeene og minaretene skal vise fram islamsk kultur og religion, og de bygges stort og prangende for å markere islams styrke, sier Christian Tybring-Gjedde.Tybring-Gjedde liker ikke prangende bygg som symboliserer en sterk og offensiv religion. Her representert ved Loyola Universitys Madonna Della Strada Chapel og kirkens flotte beliggenhet ved bredden av Lake Michigan.

Ingen kommentarer: